Truls och Trilla i Skattkistelandet av Helena Trotzenfeldt

GÄSTBLOGGARE: Joakim Risberg

Joakim om Joakim: Familjefar med två barn, bosatt i Stenungsund. Jag arbetar som provningsingenjör på en firma i Göteborg, där vi utför och analyserar mekaniska konstruktioner med avseende på hållfasthet. Jag har sedan länge ett intresse i språk och humaniora – ett välkommet avbräck från den kausala världen, där allt går att kvantifiera och mäta. 😉 Skriver regelbundet och kommer förhoppningsvis (inom en nära framtid) att lansera de två första böckerna i en fantasysvit jag håller på med.

TrulsTrilla

Av Helena Trotzenfeldt (författare) och Pia Maisey-Sjöberg (Illustrationer)
Utgiven av Lindia HB 2012, redaktör: Linda Mpili

Truls och Trilla är två småtroll som träffar prinsessan Gyllenfot och dras med i ett äventyr i Skattekistelandet. I prinsessans rum finns en kista som öppnas genom att Truls besvarar en gåta. Locket öppnas och det lilla sällskapet trillar ner i en värld som behärskas av tre elaka häxor. En olycklig händelse i det förgångna präglar invånarna i världen. Högt upp i ett slott sitter en prins och huttar i ständig kyla. Slottets riddare rider till häxorna för att fånga dem, men återkommer inte. Prinsen avslöjar att det hela började när Gyllenfots faster, prinsessan Solfjäder, stal häxornas förtrollade get, vars honungsmjölk gjorde dem unga och vackra. Enda sättet att bryta förbannelsen är att återvända till Himmelslandet, som världen ovan Skattekistelandet kallas, och föra tillbaka geten. Genom stort mod och en hel del list sätter sig Truls och Trilla för att lösa mysteriet.

Berättelsen är fartfylld och känns både levande och spännande. Författaren adresserar läsaren direkt, vilket gör att man som barn dras med och känner sig delaktig (jag recenserar här min sexåriga dotters reaktion). Ofta stannar berättandet upp för att ge förklaringar till svårare ord eller sekvenser i handlingen, vilket är både bra och mindre bra. Bra, därför att barnet får tid att reflektera över vad som händer och vad det betyder, och mindre bra, eftersom man som uppläsare ofta vill göra detta själv. Som förälder har man rimligen större kunskap om vad som behöver förtydligas än författaren själv. Då huvudkaraktärerna är de små trollen och inte den ljuslockiga prinsessan, vrids schablonbilden i sagans värld, i så måtto att de yttre attributen inte står i förgrunden. Det som är fult i sagans värld brukar åtföljas av det som är ont, men så icke här, även om författaren inte gör någon större grej av det. På det hela taget är språket bra och medryckande, men stundtals aningen för komplicerat, åtminstone för de lite mindre barnen. Det blir också mot slutet ganska många saker att hålla reda på, varför jag tror att bokens ideala läsålder torde ligga kring åtta år. En viss svårighet att följa med till trots, så ville min dotter inte att jag skulle sluta läsa och det är ju alltid ett gott betyg.
Slutet antyder en fortsättning, där man utlovas en förklaring till varför kistan hamnade i prinsessan Gyllenfots rum.

/Joakim Risberg

Helena Trotzenfeldt har skrivit boken Truls och Trilla i Skattkistelandet, som finns att köpa hos AdLibris och Bokus

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s