Bokrecension: KARL-HENRIK BLEV VÄN MED SIN CANCER av K G Junhall, Vulcan 2014

KHcancerJag har tidigare läst ”Drömmaren Karl-Henrik Amadeussons Revansch” av K G Junhall. Där fick vi möta en drömmande men ambitiös ung man, under 1930-talet, som med egen kraft och viljestyrka bryter traditioner och kämpar sig till en studentexamen. I den aktuella boken får vi träffa Karl-Henrik igen men 50 år senare. Trots tidsglappet känns huvudpersonen igen. Kanske något mindre drömmande men samma positiva inställning och vilja.
KARL-HENRIK BLEV VÄN MED SIN CANCER är en viktig bok för alla men, kanske främst för de som direkt eller indirekt drabbas av en allvarlig sjukdom som till exempel cancer. Att dö är som någon uttryckt det ”det enda säkra vi vet skall hända i livet” men, likväl är det kanske det svåraste att acceptera när man väl börjar skymta liemannens kontur. Inte blir det lättare av att, som i Karl-Henriks fall, vägen genom sjukdom och behandlingar kantas av missöden.
Att ”bli vän” med sin allvarliga sjukdom, att kunna se positivt på tillvaron trots ganska mörka förutsättningar kräver förstås sin man/kvinna och givetvis måste var och en finna sin egen väg. Men visst är det trösterikt att läsa positiva exempel.
Junhall är nu 93 år och indikerar med den här boken att han har en del kvar att ge. Så den uppenbara frågan är – När kommer nästa bok om Karl-Henrik? Om de där 50 åren som fattas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s