Bokrecension: BIOTRON av Tora Greve, TiraTiger Förlag 2013

BiotronScience fiction om kampen mellan avancerade civilisationer i två galaxer.
Typ 2-civilisationerna i Den Stora Galaxen börjar samarbeta för att befria sig från förtrycket från Typ 3-civilisationen Doradus i Stora Magellanska Molnet, där biotronen S. Doradus håller deras ambassadörer som gisslan. Han behöver desperat en gisslan från Dilmun, den mest aggressiva Typ 2-civilisationen som han inte har diplomatiska förbindelser med. Han kidnappar deras tonåriga prinsessa Ashtoreth, vilket utlöser ett kallt krigstillstånd. Allianserna byts snabbt, så regeringen i Doradus inte längre vet vem de kan lita på.

BIOTRON är den första boken jag läst av Tora Greve men det finns ytterligare några romaner och noveller ur samma miljöer. För oss som gillar avancerade tekniska innovationer är boken ett eldorado men det kan ibland kännas lite rörigt när man hoppar mellan galaxerna i ”geonkorridorer”. Intrigen är trots miljön en mycket traditionell sagomaktkamp där det förekommer prinsar och prinsessor som slåss för det goda. Men där tar också likheterna med sagan slut. De goda och de onda växlar hela tiden och man blir aldrig riktigt säker på hur det skall sluta. Boken känns skriven för ungdomar men jag är osäker. En ung flicka blir brutalt våldtagen av en man som hon därefter gifter sig med tillhör kanske inte det mest politiskt korrekta jag sett.
Boken är som helhet lättläst och välskriven med den reservationen att Tora Greves norska ursprung gör sig gällande i prepositioner och ändelser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s