Bokrecension: DANDY av Jan Guillou, Pocketförlaget 2012

dandyDANDY är del två i Guillous romanserie ”Det Stora Århundradet” där den första hette ”Brobyggarna”. Som alltid när det gäller Guillou så har vi huvudpersoner med extra ordinära egenskaper. I del ett fick vi följa de tre fattiga, men begåvade pojkarna Lauritzens klassresa från Osteröy via Bergen till diplomerade ingenjörer i Dresden. Samt de två äldstas karriärer i Norge och Afrika. Denna bok handlar om den tredje och yngste av bröderna som följer sitt hjärtas kärlek till England och överger ingenjörskonsten för måleriet.
Guillous ambition att måla en bild av det tidiga nittonhundratalet i Europa genom brödernas öden och äventyr är mycket smart och vi får genom Sverre träffa både påhittade och verkliga personer som väl illustrerar en omvälvande period i världens historia. Från den sprudlande optimismen i början av århundradet till det totala kaos som första världskriget innebar.
Som vanligt är, när det gäller Guillou, så är det en välskriven bok och en språkhantering som engagerar och inbjuder till sträckläsning. Om det inte vore för att intrigen är lite småseg så skulle jag säga att detta är en mycket bra bok. Det förutsätter dock att man gillar författarens sarkasmer och besservisserattityd. Att Sverres kärlek dessutom är en man känns också lite väl opportunt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s