Bokrecension: FREUDLAND av Mattias Leivinger, Hoi Förlag 2014

freudlandMattias Leivinger är Samtalsterapeut och debuterar skönlitterärt med boken Freudland. Och det är en mycket ambitiös debut vill jag lova. Dryga 600 sidor av dubbelbottnad text gör den till en litterär ”tegelsten”. Leivinger använder sig av kända personer ur psykologihistorien som Freud, Jung etc., och ger dem roller i en fantasivärld.
Någon har stulit Freuds minnen. Plågad av mörka tankar lever han i en bräcklig fred med sina gårdskarlar i det dystra huset Freudhall. De gräver försvarsdiken mot urskogen intill och i källaren tätnar skuggorna. När huset angrips av krigaren Jung inser Freud att det finns fler som han själv därute. Det ryktas om en utopisk stad, befolkad av tusenden. Men vem är hans verkliga fiende? Var finns nyckeln som låser upp Freudlands gåta?
Jag måste erkänna att mina bristande kunskaper om dessa personer säkerligen begränsar mitt utbyte av boken. Vad jag kan se så vimlar boken av anspelningar och blinkningarna till de olika ”läromästarna”. Men jag missar säkert hälften. Oavsett bakgrundskunskaper kan man ha ett utbyte av att läsa Freudland. Den är skriven med ett mycket vackert språk, nästan poetiskt, och den blir stundtals mycket spännande. Den har dock en tröskel och man får inte ge upp efter 20 sidor. Man får belöning längre fram i texten. Självfallet är det dock en bok främst för de med kunskaper inom psykologi/psykiatri/beteendevetenskap. För dessa har boken en stor portion humor och ironi med dess karikatyrer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s