Bokrecension: MITT LIV av Stephen Hawking, Norstedts 2013

minhistoria Ibland händer det, fast det är allt för sällan, att man läser en bok där man fascineras och trollbinds av författarens tankar. Detta hände mig på nittiotalet när jag läste Stephen Hawkings bok – KOSMOS, en kort historia. Boken introducerade mig för de allra största och minsta processerna i universum. Om inte på ett begripligt sätt så att man i alla fall kunde ana skönheten i ett matematiskt tänkande och hur nära sammankopplat allting är. Inte minst kosmologi, religion och filosofi. Intresset, för att inte säga kulten, kring författaren göddes självfallet också av hans personliga situation. I stort sett totalförlamad av en muskelsjukdom vilket gjort honom helt beroende av personlig assistans och tekniska hjälpmedel för att kunna kommunicera.

Förra året släppte han så sin självbiografi – MIN HISTORIA. Man kan verkligen fråga sig varför. Inget kan väl effektivare ta död på en myt än just sanningen. Men troligen ligger väl förklaringen här. Hawking berättar på ett ganska osentimentalt sätt om sitt liv utan att för den skull sätta sitt eget ljus under skäppan. Men genom den ärliga och uppriktiga tonen anar man att han vill vara uppskattad just för sin forskning och genialitet. Inte för att han är handikappad.

Som bok betraktad är MIN HISTORIA ganska torftig. Det är ett evinnerligt uppräknande av händelser och möten. Det blir inte mycket till dramatik och det är inget man läser för läsandets skull. Men, Stephen Hawking är och förblir en av de riktigt stora här i världen. MIN HISTORIA kommer förmodligen inte att sälja i 10 millioner exemplar som KOSMOS – en kort historia gjorde men den som fascinerats av honom en gång bör absolut läsa biografin.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s