Bokrecension: KOLJA PÅ DJUPT VATTEN av Åke Sandahl, IDUS Förlag 2012

Kolja En riktig jäkla skröna! Åke Sandahls lilla nätta berättelse ”Kolja på djupt vatten” kallar han själv för en ”kriminalkomedi” med den för tankarna till Paasilinna i högform.
A-lagaren Fredrik/Kolja är på jakt efter pantbara PET-flaskor när han av misstag tas för den nye vikarierande rektorn på en folkhögskola. Kolja faller lätt in i rollen och snart dras han in i en virvel av kriminalitet och rysk maffia. Musikläraren Irina, som Kolja har en lidelsefull natt med på rektorsexpeditionen, blir strypt och mordet utreds av poliser som hämtade ur klassisk svensk deckarlitteratur. En trött äldre manlig polis och en yngre kvinnlig med problem. Historien går vidare i flera mord och heroinsmuggling.
Det skall väl sägas med en gång att själva kriminalhistorien inte är mycket att hänga i granen men den för berättelsen framåt. En berättelse som är en samling händelser som i sig är ganska osannolika men som tillsammans borde ha en sannolikhetsgrad som till och med understiger en kärnkraftsolycka i Harrisburg. Men den hände ju.
Några timmar med Kolja är väl spenderad tid. Sandahl har ett enkelt och rappt språk. Det är inte en historia som man går och tänker på länge men det var säkert inte meningen heller. Man får en stunds avkoppling med ett leende på läpparna. Och vem vill inte ha det?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s