Bokrecension: SVENNIS – min historia. Sven-Göran Eriksson berättar för Stefan Lövgren, Norstedts 2013

svennis Det är inte stor litteratur som Stefan Lövgren gör av Sveriges i särklass mest internationelle fotbollstränares livshistoria. Men ändå så läsvärd. Den fantastiska karriär och den klassresa som Svennis gjort är värd att spendera några timmar på även för den som inte är fotbollsnörd.

Lövgren tar oss, med vad som uppenbarligen är Svennis egna ord, från Torsby via IFK Göteborg ut i den internationella fotbollsvärlden. En värld där Svennis var en lysande stjärna. En fantastisk karriär som fick sin höjdpunkt med förbundskaptensjobbet i England. Därefter känns det mer och mer som revanschlusta där han hoppar på alltmer udda tränarjobb. Men ändå lyser det igenom att det är kärleken till fotbollen som är drivkraften. Det blir mycket matchreferat och boken kryllar av kända namn som fladdrar förbi och visst blir det tjatigt ibland. Parallellt med fotbollskarriären radas kvinnorna i Erikssons liv upp. Även det känns som matchreferat där Svennis ibland först tröttnar på den ena och träffar den andra för att på nästa sida göra tvärt om dvs, först träffa en ny kvinna och sen tröttna på den gamla. Här uppstår då och då ganska mycket unkenhet och jag tycker nog att Lövgren kunde behandlat dessa avsnitt lite varsammare. Det känns taffligt och även om det verkligen ÄR Svennis version så kunde Lövgren hanterat det med större varsamhet. Det är väl därför man anlitar en spökskrivare. Kontrasten till boken om Zlatan är megastor.

Även om Svennis inte alltid, ens i sin egen bok, alltid framstår som sympatisk så förstår man att det inte var lätt att ha med de engelska tabloiderna att göra. Det visar sig att han liksom så många andra kändisar var buggad av tabloiderna. I detta fallet Daily Mirror.

Anslaget till trots känns boken uppriktig även om man kan utgå från att de värsta grodorna är utelämnade. Boken är ett måste för alla som är det minsta fotbollsintresserade och även för dem som vill höra hans version av allt skvaller som skrivits.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s