Bokrecension: VANMAKT av Lourdes Daza-Gillman, Eget förlag 2013

Vanmakt
”Våld i nära relationer” brukar det kallas på ett kliniskt och avskalat sätt när man pratar om rå misshandel/våldtäkt/förtryck. Där en man (ja, jag vet att det finns kvinnor som slår) våldför sig på sin partner som han, om inte inför Gud lovat att älska i nöd och lust, i alla fall gjort det troligt att de tillsammans skall leva ett någorlunda drägligt liv. Det är inte ett ämne som låter sig avhandlas i en kort pamflett. Och det gör inte Lourdes Daza-Gillman heller när hon initierat och detaljerat guidar oss genom ämnet i sin nästan 600 sidor långa kriminalromanen.

Bokens centralgestalt är den ordentligt störde Börge som på ett tidigt stadium plockas in av polisen för att på ett rått och bestialiskt vis ha misshandlat sin hustru till döds. Det råder egentligen aldrig någon tvekan om att det är Börge som, mot sitt nekande, har utfört dådet.

Även om Börge, eller rättare sagt hans handlingar, är centrala i boken så är det kriminalpolisduon Sanna och Kalle som skall genomföra utredningen. En utredning som bara växer och växer. Det är inte första gången som Börge slagit sin hustru eller andra kvinnor. Vi blir bjudna på en resa med de mest makabra uttryck för en sjuk mans behov av att dominera, härska och krossa kvinnor. Och det hat som det i sin tur föder hos andra människor. Sanna har bittra erfarenheter av familjevåld i sin egen uppväxt vilket bidrar till hennes engagemang och outtröttliga sökande efter sanningen.

All bevisning pekar mot Börge men … Daza-Gillman planterar skickligt ut sidospår vilket gör att man följer utvecklingen med en känsla av att allt inte stämmer. Och det gör det inte heller. Där finns Börges alla offer och anhöriga, där finns tidigare fruar, också offer, och där finns Börges far. Boken hade kanske tjänat på en kraftigare redigering med något färre sidospår men spänningen hålls hela tiden vid liv och det var mycket svårt att lägga ifrån sig boken.

Är Börge då den typiske svenske hustrumisshandlaren? I Sverige anmäls det över 20.000 (sic) fall där kvinnor misshandlats av sina män och då vågar man knappt tänka på hur många fall som INTE anmäls. Självklart är inte dessa män så sjuka och snedvridna som Börge men, säkert är det samma drivkrafter.

Att skriva en bok på sitt eget modersmål är som alla förstår inte det lättaste. Att Lourdes Daza-Gilllman skriver på ett språk som hon lärt sig som vuxen märks vid några tillfällen men genomgående är språket rikt och vackert. Hon är en författare som säkerligen kommer att låta tala om sig igen.

En tanke på “Bokrecension: VANMAKT av Lourdes Daza-Gillman, Eget förlag 2013

  1. ”Den spännande handlingen i Vanmakt höll mig fången från början till slut. Beskrivningen av karaktärerna, den psykologiska aspekten, växelverkan och sambanden mellan dem, återspeglingen av den verklighet vi lever i har berört mig och fyllt mig med känslor.

    Läs den!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s