Bokrecension: FERRUM av Helena Trotzenfeldt, Lindia HB 2012

ferrumMed boken FERRUM har Helena Trotzenfeldt lyckats hitta en annorlunda och fullständigt överraskande väg till att ge kärleken en andra chans.

Berättelsen, eller snarare berättelserna, startar i två olika tidsplan. År 1923 och 2023. Vi får följa den föräldralösa Kajsas kamp för att finna en plats i det fattiga brukssamhället under tiden före och under andra världskriget. Hur hon med integriteten i behåll lyckas skapa sig en plats i det lilla samhället. Hennes obändiga längtan efter det finare och renare livet som hon ser hos disponentfamiljen och som diametralt skiljer sig från hennes egen sjaskiga tillvaro hemma hos sin försupne morfar. Det är bara morbror Erik som ger henne en viss trygghet. En våldsam händelse i kombination med svårighet att kommunicera gör att hon förlorar mycket av sin tilltro och sin kärlek.

I det framtida samhället dras singeltjejen Jackie motvilligt in i ett avancerat konspirationsmysterium som speglar ett högaktuellt ämne. Det innefattar övervakning av ”Storebror” samt kränkning och manipulation av befolkningens DNA-register. Samtidigt hittar hon, inte alls motvilligt, kärleken för första gången i sitt liv. Tillsammans med prästen Anton antar hon utmaningen att avslöja konspirationen. Spänningen stegras blad för blad och det är inte förrän de sista sidorna som det avslöjas vilka som tillhör ”det goda laget”.

Historierna berättas i korta kapitel och läsaren kastas fram och tillbaka mellan förr och nu som är framtid. Trotzenfeldt lyckas effektivt väva samman de båda tidsplanen trots deras väsensskilda dramaturgier. Efter ett litet tag, i takt med att man börjar ana sambanden, blir man som läsare fullt bekväm med de snabba förflyttningarna i tid och engagemanget för Kajsa och Jackie stiger.

Även om berättelsen handlar om framtiden är detta ingalunda en sciencefictionbok med laservapen och robotar. Trotzenfeldt verkar väl bevandrad i de tekniska och vetenskapliga aspekterna men låter inte detta på något sätt ta överhand. Historien lever på de ömma karaktärsbeskrivningarna och den koncentrerade dialogen. Författaren har en behagligt mild klang i sitt berättande utan att för den skull förlora i skärpa. FERRUMs dryga 200 sidor är lätta att läsa men de lämnar många funderingar kvar under lång tid.

Mer info: http://trotzenfeldt.com/bocker/ferrum/

Boken finns att köpa hos AdLibris och Bokus

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s